Błędy żywieniowe, które osłabiają odporność organizmu

Nasza odporność zależna jest od wielu czynników. To, co jednak jest w tym przypadku najważniejsze, to że możemy mieć na nią wpływ i poprawić nasze samopoczucie w prosty sposób. Jeżeli tylko wyeliminujemy najważniejsze błędy żywieniowe, które popełniamy każdego dnia – zadbamy o zdrowie i pozostaniemy w dobrej kondycji w okresie jesienno-zimowym.

Najczęściej popełniane błędy żywieniowe

Każdy z nas wolałby uniknąć przeziębienie czy nawet poważniejszych chorób. Aby jednak tak się stało, musimy poznać główne błędy żywieniowe, które popełniamy najczęściej. Szczególnie w chłodniejszych porach roku jesteśmy narażenie na wybieranie nieodpowiednich pokarmów – stajemy się nieco ospali i zmęczeni, dlatego często szukamy prostych rozwiązań. Tymczasem dieta jesienna czy zimowa to klucz do tego, aby w zdrowiu dotrwać do wiosny. Czego jednak najczęściej nie robimy lub o czym zapominamy?

  • Nie jemy w regularnych odstępach, przez co nasz organizm poświęca energię na magazynowanie energii. Jeżeli przyzwyczaimy się do jedzenia w tych samych godzinach, to możemy być pewni, że bardzo szybko poczujemy się lepiej.
  • Zapominamy o śniadaniu, jako pierwszym i bardzo ważnym posiłku w czasie dnia. Tuż po przebudzeniu powinniśmy dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu będziemy mieć siłę do wykonywania codziennych obowiązków. Jeżeli o tym zapominamy – już od samego rana zmniejszamy swoją odporność. Gdy jesteśmy głodni lub przemęczeni, to stajemy się podatni na przeziębienie.
  • Wybieramy małowartościowe posiłki, ponieważ są one łatwiejsze w przygotowaniu. Często decydujemy się na tak zwane fast foody niewnoszące zbyt wiele dobrego. Jest to podstawowy błąd, który popełnia wiele osób. Okazuje się też, że kawa i herbata mogą wypłukiwać niektóre niezbędne witaminy, co wykazały badania[1].
  • Nie dbamy o odpowiedni poziom nawodnienia odgrywający w naszym organizmie bardzo ważna rolę. W ten sposób pozbędziemy się też uporczywych zaparć, pomożemy w oczyszczaniu organizmu, a nawet przyspieszymy metabolizm. Sprawdźmy, ile wody powinniśmy wypijać w czasie dnia – jest to zależne przede wszystkim od naszej wagi oraz wieku.
  • Zapominamy o witaminach zawartych w jedzeniu, które często są znacznie ważniejsze od tych, które przyjmowane są w dodatkowej suplementacji. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na te warzywa i owoce, dzięki którym wzmacniamy odporność.
  • Jemy takie same posiłki, przez co zapominamy dostarczać do organizmu innych, równie ważnych składników odżywczych. Zaleca się, aby nasza dieta (jesienna, zimowa, wiosenna czy letnia) była zróżnicowana i dopasowana do danej pory roku.

Zrównoważona dieta jesienna – czemu jest ważna?

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy w szczególności narażeni na złe samopoczucie. Takie pory roku sprzyjają grypom, które potrafią sprawić, że na wiele dni będziemy zmuszeni do pozostania w domu. Dlatego aby się przed tym chronić, powinniśmy nie tylko wystrzegać się wyżej wspomnianych błędów, ale sprawić jednocześnie, że nasza dieta jesienna będzie bogata w najważniejsze składniki odżywcze. Wspomóc możemy się także dodatkową suplementacją witamin, których w szczególności brakuje nam w tym zimnym okresie. Aby jednak sprawdzić, jakie niedobry występują w naszym organizmie – wykonajmy najważniejsza badania i omówmy je podczas wizyty u lekarza.

[1]M.Górnicka, J. Pindral, J. Hamułka, A. Wawrzyniak, Ocena spożycia witamin antyoksydacyjnych przez studentów SGGW w Warszawie [W:] Zakład Oceny Żywienia, Katedra Żywienia Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie 2011, 62, Nr 4, s. 401.

Bibliografia

  1. Charkiewicz W. J., Charkiewicz A., Markiewicz R., Borawska M., Realizacja norm żywieniowych na wybrane składniki mineralne i witaminy wśród studentów Akademii Medycznej w Białymstoku [W:] Żyw. Człow. Metab. 2007.
  2. GórnickaM., Pindral J., Hamułka, Wawrzyniak A., Ocena spożycia witamin antyoksydacyjnych przez studentów SGGW w Warszawie [W:] Zakład Oceny Żywienia, Katedra Żywienia Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie 2011, 62, Nr 4.
  3. Piekutowski K. i Roszkowski K., Wolne rodniki tlenowe. Ochronne działanie witamin antyoksydacyjnych w prewencji i leczeniu nowotworów [W:] Współcz. Onkol. 1999, 4.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj