Czy warto wyposażyć swoją gastronomię w piec konwekcyjno-parowy UNOX?

Dobrze działający piec to klucz do sukcesu w gastronomii. Nie tylko dlatego, że pozwala dobrym kucharzom przygotowywać działa sztuki oraz rozwijać się z dnia na dzień, ale także dlatego, że dzięki niemu potrawy są lepsze, smaczniejsze, a zużycie energii mniejsze, co wpływa na większe oszczędności z tym związane. Czy warto jednak postawić akurat na model konwekcyjno-parowy?

Jak działa piec konwekcyjno-parowy?

Zwyczajny piec konwekcyjny to piec, który lepiej wykorzystuje przekazywanie ciepła, co sprawia, że potrawy mogą być przygotowywane w niższej temperaturze. Konwekcja jest procesem przenoszenia ciepła, który wynika z ruchu rozgrzanego powietrza. Taki piec wykorzystuje zatem naturalne fizyczne i chemiczne właściwości, by lepiej działać. Jednak można robić to lepiej. Bowiem gdy do konwekcji dodamy parę, to powstanie nam konwekcyjno-parowy piec UNOX, dzięki któremu można nie tylko piec, długo gotować w niskiej temperaturze czy blanszować lub regenerować potrawy, ale także parować, gotując zdrowiej. To idealne połączenie, które doskonale sprawdzi się w Twojej gastronomii, bowiem sprawdzi się w każdej.

Dlaczego warto używać pieca konwekcyjno-parowego?

Podstawową zaletą jest smak i wygląd potraw. Dzięki tego rodzaju piecowi możesz uzyskać soczyste i delikatne mięso czy piękne, chrupiące, ale obgotowane warzywa, a jednocześnie zadbać o ich kolor, który w normalnych warunkach, np. podczas gotowania w przypadku kalafiora, zatraca się i znika. Tego rodzaju piec jest więc szansą na przygotowywanie smaczniejszych i ładniejszych potraw.

Piec UNOX to oszczędność energii

Druga zaleta wiąże się jednak z czymś innym. Dzięki temu piecowi z konwekcją oraz parą oszczędzasz na zużyciu energii potrzebnej do podgrzania danego dania czy produktu, a przy tym na wodzie, której zużywa się tu dużo mniej niż w piecu konwekcyjnym. To oznacza, że nie tylko smak się będzie zgadzał, ale także Twoje rachunki do zapłacenia. Nie można zapominać o dodatkowych funkcjach tego pieca, czyli między innymi o łatwym użytkowaniu, o specjalnej termosondzie, która pozwala Ci na bieżąco kontrolować temperaturę mięsa czy warzyw, ale także o funkcjach ułatwiających codzienne korzystanie, czyli automatyczne czyszczenie czy nieprzywierająca powłoka, które wspólnie sprawiają, że piec konwekcyjno-parowy UNOX to najlepsze rozwiązanie dla małej i dużej gastronomii.

Dzięki tego rodzaju piecowi możesz kontrolować jakość potraw, ich temperaturę i stopień przygotowania, ale także zadbać o swoje rachunki i wygodę. Nie musisz martwić się czyszczeniem czy przywieraniem produktów. To piec, którego nie może u Ciebie zabraknąć.

Czy warto wyposażyć swoją gastronomię w piec konwekcyjno-parowy UNOX?
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here