Jak wybrać wyposażenie do gastronomii? O tym nie możemy zapomnieć!

Wielu początkujących restauratorów zadaje sobie to pytanie — jak wyposażyć lokal, by był on funkcjonalny? W końcu dobry sprzęt to postawa. Jakie urządzenia warto kupić do kuchni, a które na bar? Czym kierować się przy wyborze wyposażenia? 

Cel prowadzenia restauracji powinien być właściwie jeden. Wcale nie mowa tu o finansach. Najważniejsze jest stworzenie niepowtarzalnej atmosfery, którą można cieszyć się przy pysznych daniach, deserach i napojach. Gościć — to właśnie słowo klucz. Jednak, aby to było możliwe, musimy pamiętać też o wielu innych istotnych elementach całej układanki. Bezbłędny serwis, czy fenomenalne jedzenie to jedno. Zacznijmy jednak od początku, czyli od wyposażenia. To właśnie dzięki niemu, pracownicy mogą właściwie wykonywać swe obowiązki oraz raczyć gości swym talentem. To tutaj wszystko się zaczyna. Kompletne wyposażenie gastronomii to niemała inwestycja. Jednak jeśli nasz zakup będzie przemyślany, z pewnością zwróci się z ogromną nawiązką.

Urządzenia niezbędne na barze — bez tego ani rusz!

Zanim ruszymy na podbój kuchni, musimy zmierzyć się z miejscem, które właściwie reprezentuje każdy lokal. Bar stanowi niezwykle istotny element restauracji. To właśnie za nim przygotowywane są wszelkie napoje oraz trunki, a to wszystko na oczach gości. Musimy zadbać tu więc zarówno o sferę estetyczną, jak i praktyczną. Dlatego też bardzo ważne, by wybrać urządzenia, które zapewnią nam funkcjonalność, ale i ucieszą oko wyjątkowym designem.

Z pewnością dla nikogo nie będzie zaskoczeniem, że punktem numer jeden na naszej barowej liście jest ekspres do kawy. To podstawowe wyposażenie gastronomii. Oczywiście wybrany model może różnić się, w zależności od potrzeb indywidualnych. Przydatna z pewnością będzie także profesjonalna kostkarka.

Meble ze stali nierdzewnej do kuchni — jakie wybrać?

W kuchni gastronomicznej meble ze stali nierdzewnej odgrywają ogromną rolę i bynajmniej nie chodzi tu o estetykę. W tym przypadku liczy się funkcjonalność. Co więcej, należy mieć na uwadze także wszelkie odgórne normy oraz ustalenia związane z BHP i sanepidem. Przede wszystkim, kuchenne wyposażenie gastronomii, takie jak wszelkie szafki, czy blaty, powinny być wykonane z odpowiedniego materiału. Najlepiej sprawdza się oczywiście stal nierdzewna. Można ją bowiem z łatwością czyścić i dezynfekować. Co więcej, jej powierzchnia nie sprzyja namnażaniu bakterii. Hurtownia gastronomiczna to miejsce, w jakim nabędziemy zestawy takich właśnie mebli.

Dobry piec to podstawa — czym kierować się przy wyborze?

Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni w restauracji jest oczywiście piec. To właściwie absolutna podstawa. Bez niego gotowanie byłoby właściwie niemożliwe. Na rynku dostępnych jest wiele ich rodzajów. Jaki więc kupić najlepiej? Pamiętajmy, by zawsze sugerować się indywidualnymi potrzebami. Nasz wybór powinien być uzależniony między innymi od rodzaju serwowanych dań, czy wielkości restauracji. Zazwyczaj w lokalach serwujących zróżnicowane dania, ze względu na swą praktyczność, najlepiej sprawdzają się piece konwekcyjno-parowe. Inny piec natomiast należy wybrać do pizzerii. Przy zakupie, zwracajmy szczególną uwagę na moc urządzenia.

Gdzie kupić wyposażenie gastronomiczne?

Wybierając wyposażenie do restauracji, dokonujemy inwestycji, która może w dużej mierze przyczynić się do naszego przyszłego sukcesu. Dlatego też stawiajmy na produkty najlepszej jakości. Miejscem, w którym je znajdziemy, jest oczywiście hurtownia gastronomiczna. W takim sklepie dostępne są cenione w branży urządzenia najlepszych producentów.

 

Jak wybrać wyposażenie do gastronomii? O tym nie możemy zapomnieć!
Oceń artykuł!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here