Pizza plus…, czyli z czym najbardziej lubimy jeść pizzę?

Pizza plus…, czyli z czym najbardziej lubimy jeść pizzę?

Pizza to danie towarzyskie. Największą przyjemność sprawia jedzenie jej w gronie najbliższych. Jednak włoski placek również nie lubi być sam. Po jakie produkty sięgamy najczęściej, gdy na naszym stole pojawia się pizza?

Co ląduje na naszej pizzy?

Pisząc o dodatkach do pizzy, nie sposób nie wspomnieć o tym, co najczęściej ląduje na naszym placku. W końcu to, co mamy na talerzu może wpływać na to, jak dobieramy pozostałe elementy posiłku. Tradycyjna włoska margherita składa się z trzech składników – sosu pomidorowego, mozzarelli oraz bazylii, które razem symbolizują barwy Italii. W Polsce ciasto najczęściej dekorujemy szynką albo salami. Poza nimi wśród wybieranych dodatków królują pieczarki. Bardzo często decydujemy się również na pizzę na słodko, a hawajska znajduje się w ścisłej czołówce najchętniej zamawianych dań.

Po jakie sosy sięgamy najczęściej?

Jak często zdarza nam się sięgać po sosy, by wzbogacić smak pizzy? Według danych PizzaPortal.pl aż 57% z nas wybiera jeden z dostępnych sosów przy zamówieniu. Jakie smaki cieszą się największą popularnością? Pomidorowy i czosnkowy to w zasadzie już klasyczne wybory. Jedną z rzeczy, nad którą ubolewa wielu miłośników pizzy, jest… keczup. Fani okrągłego placka narzekają, że jego smak jest dominujący i nie pozwala cieszyć się aromatem pizzy. Każdy chociaż raz powinien spróbować jej bez żadnych dodatków, by w pełni się nią delektować.

Coraz popularniejszym dodatkiem w pizzeriach stają się oliwy. Pojawiają się zarówno w tradycyjnej formie, jak i ze specjalnymi składnikami. Oliwa z dodatkiem papryczki chilli, truflami czy ziołami z pewnością wzbogacą smak potrawy.

Co pijemy do pizzy?

Co najczęściej pijemy podczas jedzenia pizzy? To w dużej mierze zależy od sytuacji. Włoski przysmak towarzyszy nam w wielu miejscach takich jak np. praca, dom itp. W przypadku posiłków w ciągu dnia najczęściej stawiamy na zwyczajne napoje.

A co z alkoholem? Dobrze dobrany napój również może wpłynąć na smak pizzy oraz pobudzić nasz apetyt na jedzenie. Jakie wino w takim wypadku powinniśmy wybrać? To zależy od tego, co mamy na talerzu. Do margherity najlepiej nada się białe lub lekkie czerwone wino. Jeśli dominującym składnikiem potrawy są sery, ich smak dobrze jest przełamać przy pomocy lekko słodkich, ale mocno owocowych trunków. W przypadku pizzy z dużą ilością mięsa warto skosztować wina półsłodkiego.

Jedząc pizzę w upalny dzień, zapewne wielu z nas zdecyduje się na piwo. Wybierając ciemny lub jasny napój z delikatną pianą, zapewnimy sobie idealne orzeźwienie. Pamiętajmy jednak – jeśli po jedzeniu wsiadamy za kółko, wybierajmy tylko napoje bezalkoholowe.

Jeśli chcemy cieszyć się pyszną pizzą, a do tego móc skosztować dobrego wina i innych wyżej wymienionych dodatków, odwiedźmy pizzerię Dominium przy Rynku Głównym w Krakowie.

Sprawdź menu na https://www.pizzadominium.pl/lokale/krakow-rynek-glowny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj