Wyparzarka gastronomiczna – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

W każdym lokalu gastronomicznym naczynia powinny być czyste i lśniące. Z tego też powodu jednym z niezbędnych elementów wyposażenia restauracji, czy barów są profesjonalne wyparzarki. Jaką zmywarkę gastronomiczną wybrać? O czym pamiętać przy jej zakupie? 

Dobrej jakości wyparzarka to niezbędny element wyposażenia każdej restauracji, czy też baru. Każdy, kto kiedykolwiek pracował w gastronomii, doskonale wie, że bez niej ciężko jest wyobrazić sobie pracę. Urządzenie to nie tylko umożliwia zachowanie standardów higienicznych, ale i usprawnia działanie wielu procesów logistycznych. Dzięki niemu wykonywanie obowiązków jest znacznie łatwiejsze, a serwis zostaje znacznie przyspieszony. W przeciwieństwie do zwykłych zmywarek wyparzarka gastronomiczna umożliwia skuteczne i błyskawiczne umycie naczyń, sztućców oraz szkła. Nie musimy więc czekać godziny, czy dwóch, wystarczy kilka minut i gotowe. Zakup takiej profesjonalnej zmywarki to inwestycja na wiele lat. Z tego też powodu warto pamiętać, by przy kupnie zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Dzięki temu wyparzarka gastronomiczna z pewnością spisze się świetnie.

Jaki rodzaj wyparzarki gastronomicznej wybrać?

Zmywarko wyparzarka gastronomiczna, którą wybierzemy do naszego lokalu, powinna przede wszystkim być dopasowana do indywidualnych potrzeb. Musimy wziąć przy tym pod uwagę zarówno czynniki fizyczne, takie jak na przykład ilość dostępnego miejsca, jak i te typowo praktyczne. Przede wszystkim, najważniejsze jest dostosowanie urządzenia bezpośrednio do jego przeznaczenia. Zupełnie inna wyparzarka gastronomiczna sprawdzi się bowiem do mycia szkła, a inna do garnków oraz naczyń. Właśnie to powinno być naszym pierwszym kryterium wyboru urządzenia. W specjalistycznych sklepach znajdziemy niemal każdy model profesjonalnych zmywarek.

W pubach oraz na restauracyjnych barach myjemy przede wszystkim szklanki, kieliszki oraz różnego rodzaju naczynia barmańskie. W takich miejscach najlepiej sprawdzą się więc po prostu zmywarki gastronomiczne do szkła. Takie urządzania umożliwiają umycie oraz wyparzenie szkła w odpowiednich warunkach. Dzięki temu jest ono nie tylko czyste, ale i lśniące i pozbawione zacieków oraz smug.

Uniwersalne zmywarki przemysłowe będą natomiast doskonałym wyposażeniem w kuchni. Wśród takich urządzeń znajdziemy wiele zróżnicowanych modeli, które bez problemu dopasujemy do własnych potrzeb. Umyjemy w nich właściwie wszystko, od szkła i sztućców, aż po duże garnki.

Wyparzarka gastronomiczna — jakie parametry są ważne?

Zmywarki przemysłowe dostępne w sklepach i hurtowniach różnią się między sobą wieloma parametrami. Na które z nich powinniśmy więc zwrócić szczególną uwagę przy zakupie urządzenia? Ważny jest między innymi jego rozmiar oraz pojemność. Wyparzarka gastronomiczna musi być dopasowana do wnętrza kuchni, czy też baru. Co więcej, powinna umożliwiać sprawne mycie określonej ilości szkła, czy garnków. Sprawdźmy więc, jak dużo naczyń potrzebujemy umyć w określonym przedziale czasowym i na tej podstawie dopasujmy odpowiednią pojemność sprzętu. Jeśli niezbędna jest nam zmywarko wyparzarka gastronomiczna o dużej pojemności, możemy wybrać taką, wyposażoną w kilka szuflad, dzięki którym umyjemy jednocześnie znacznie więcej naczyń.

Istotną cechą zmywarek, jest sposób ładowania naczyń. Obecnie najczęściej w gastronomii korzysta się z kapturowych i szufladowych. Nie możemy zapominać także o zużyciu wody. Zawsze zwracajmy uwagę na ten parametr tego typu urządzeń. Dzięki temu możemy uniknąć wysokich kosztów, co przyczyni się do oszczędności.

 wyparzarka gastronomiczna

 zmywarko wyparzarka gastronomiczna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj