Podczas spotkań firmowych, czy to w gronie stałych pracowników, bądź ze współudziałem klientów, toczą się liczne mniej lub bardziej istotne konwersacje. Dzięki nim dochodzi nie tylko do podejmowania korzystnych działań lub zawiązywania współpracy, ale również zacieśniania więzi i budowania swobodnej i koleżeńskiej atmosfery. W podtrzymywaniu morale w takich sytuacjach najlepiej sprawdza się smaczne jedzenie. Oto propozycje przekąsek, które z pewnością przypadną każdemu do gustu i urozmaicą spotkanie.
Przekąski na ciepło
Na początek, żeby nieco rozruszać żołądek i przygotować go na resztę posiłków i napojów, warto podać przekąski na ciepło. Idealnie nadają się do tego dwie proponowane poniżej opcje, które z łatwością można przygotować bez posiadania dużej ilości sprzętu kuchennego. Najbardziej przydatne będzie urządzenie do hot dogów, deska do krojenia, noże oraz piekarnik elektryczny. Oba przedmioty nie zajmują dużo miejsca i mogą nawet na stałe zagościć w pracowniczej kuchni.
-
Hot dogi
Hot dogi to jedne z najprostszych przekąsek na ciepło, które można przygotować w bardzo szybki sposób. Na liście składników muszą koniecznie znaleźć się parówki oraz specjalne bułki, natomiast pozostałe dodatki wybierane są według upodobań konsumenta. Parówki oraz bułki należy podgrzać w przeznaczonym do tego urządzeniu do hot dogów.
Do misek można włożyć np. pokrojoną cebulkę, ogórki zwykłe, kiszone i konserwowe, a także cebulkę prażoną. Na stole powinny znaleźć się również sosy np. keczup i musztarda, oraz łyżeczki do samodzielnego nakładania dodatków. Każdy z uczestników spotkania ma okazję własnoręcznie skomponować idealnego hot doga.
-
Bruschetta
Przekąską na ciepło pochodzącą z Włoch jest bruschetta. Do jej przygotowania potrzebna jest bagietka, pomidory, świeża bazylia, oliwa, czosnek oraz sól. Bagietkę należy pokroić w kromki, posmarować czosnkiem i skropić oliwą. Następnie wkłada się je do piekarnika elektrycznego na około 3-5 minut, aż staną się rumiane. W tym czasie pomidory kroi się w drobną kostkę, dodaje oliwę z oliwek, sól oraz poszatkowaną bazylię. Dokładnie miesza i odstawia na moment do przegryzienia się smaków.
Po wyciągnięciu kromek z piekarnika, nakłada się na nie pomidory i dla dodatkowego efektu można tak przygotowaną bruschettę polać octem balsamicznym. Przekąska jest chrupka, ciepła i orzeźwiająca.
Przekąski na zimno
W trakcie spotkania warto również zadbać o ustawienie na stole przekąsek, które nie muszą być podgrzewane przed spożyciem. Są one bardzo proste do przygotowania i przyjemne nie tylko dla podniebienia, ale również oka. Nadają się zarówno na bardziej formalne, jak i luźne meetingi.
-
Mozzarella z pomidorami i bazylią
Do tej lekkiej przekąski potrzebna są oliwa, sól, pieprz, pomidory (najlepiej malinowe lub bawole serca), mozzarella oraz świeża bazylia. Ser oraz pomidory kroi się na średniej grubości okręgi. Następnie na przemian na talerzu układa się kawałek mozzarelli i kawałek pomidora. Całość należy skropić oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i posypać listkami bazylii.
-
Koreczki
Koreczki można przygotowywać z wielu różnych składników. Do najczęściej spotykanych należą pomidorki koktajlowe, oliwki, ser żółty, ostre papryczki, kabanosy, ogórki konserwowe i winogrona. Przy układaniu kompozycji warto zwracać uwagę na to, które smaki będą dla siebie komplementarne, a następnie wystarczy nabić wybrane składniki na wykałaczki i ułożyć na tacce lub talerzu.
-
Deska serów
Zarazem najłatwiejsza, ale i wymagająca największego przemyślenia przekąska na zimno. Warto zadbać o różnorodność opcji. Najpopularniejszymi serami na tego typu spotkania są Camembert, Brie, Gouda, Lazur, Roquefort oraz Gorgonzola. Można podawać je w akompaniamencie słodkich dodatków – owoców (najczęściej winogron) oraz marmolad.
Goście mogą nakładać zimne przekąski na talerze lub od razu je spożyć.
Każdą ilość jedzenia należy dostosować do ilości uczestników spotkania. Przed przygotowaniem menu warto zapytać ich o preferencje żywieniowe oraz ewentualne uczulenia. Dzięki temu zyska się pewność, że nikt ze spotkania nie wyjdzie głodny i niezadowolony.