Chyba nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowana pizza. Coraz chętniej i częściej uciekamy latem na taras lub do ogrodu, dlatego warto zainwestować w piec ogrodowy do pizzy, a z przygotowania posiłku zrobić miłe spotkanie towarzyskie.
Ogrodowy piec do pizzy sprawi, że teraz swój ulubiony włoski przysmak będziesz mógł przygotować własnoręcznie, kiedy tylko zapragniesz i w preferowanej przez ciebie formie. Warto już dziś zapoznać się z ofertą takich pieców, by wraz z pierwszymi promieniami słońca na wiosnę móc przenieść się z gotowaniem do ogrodu – propozycje sprawdzonych modeli można znaleźć na przykład tutaj: lofra.pl/grille-piece-ogrodowe.
Piec do pizzy ogrodowy – Pizza prosto z pieca
Piec ogrodowy do pizzy jest łatwy w montażu i przeznaczony jest do użytku zewnętrznego. Wystarczy minuta, by go rozłożyć i móc cieszyć się przyrządzaniem potrawy. Piec można ustawić na tarasie, patio lub na trawniku w ogrodzie. Piec do pizzy ogrodowy posiada solidną stalową obudowę. Konstrukcja jest odporna na uszkodzenia i czynniki zewnętrzne. Zarówno piec, jak i jego alternatywa w postaci przenośnego grilla jest połączeniem funkcjonalności z estetyką.
Piec ogrodowy do pizzy działa na zasadzie technologii, która jest połączeniem gotowania z pieczeniem na cegle. Z ogniotrwałej cegły przygotowane jest podłoże, a konstrukcja zbudowana jest ze szlachetnej stali nierdzewnej. Stal gwarantuje wysoką odporność na naprężenia zarówno termiczne, jak i mechaniczne, będące efektem wysokiej temperatury. Ciepło wydostaje się stopniowo, co zapewnia wysoką wydajność pieca. Otwór w piecu natomiast zbudowany został tak, by jak najbardziej zmaksymalizować ciepło w komorze gotowania. Pozwala także na swobodne obracanie pizzy w środku. Opalanie drewnem sprawia, że potrawa zyskuje niezwykle głęboki smak i niepowtarzalny aromat – niemożliwe do osiągnięcia w zwykłym piekarniku. Do opalania wystarczą niewielkie polana, grube na ok. 5 cm. By móc spokojnie gotować cały wieczór, wystarczą ok. 2 kg drewna opałowego.
Urządzenie jest wyposażone w pirometr, który pozwala na dokładny pomiar temperatury. Drzwiczki od komory gotowania posiadają wizjer, dzięki któremu można obserwować przygotowywaną w środku potrawę, bez konieczności ich otwierania. Drzwiczki posiadają także wygodną drewnianą rączkę do uchwytu, która ułatwia regulację ciągu i kontrolę ognia w środku pieca. Sama komora zbudowana jest ze wzmocnionej stali nierdzewnej. Dzięki zastosowanej podwójnej warstwie izolacji z włókna ceramicznego unikniemy przegrzania zewnętrznej ramy.
Co ciekawe, taki piec może służyć nie tylko do przygotowania pizzy, ale także chleba, mięsa i ryb, warzyw lub zapiekanek. Pozwala na gotowanie, grillowanie i pieczenie potraw. Dzięki piecowi ogrodowemu do pizzy gotowanie stanie się dużo przyjemniejsze.
Ogrodowy piec do pizzy – Alternatywa dla drewna
Alternatywą dla pieców opalanych drewnem są ogrodowe grille zasilane gazem. Do wyboru mamy model montowany bezpośrednio na powierzchni nośnej lub wersję przenośną. Ogrodowy piec do pizzy jest lekki i łatwy do przenoszenia – transport ułatwiają specjalne kółka i boczny uchwyt. Każde z urządzeń nakryte jest specjalną stalową kopułą, która pozwala na uzyskanie odpowiednio wysokiej temperatury przy niewielkim zużyciu gazu. Grill zbudowany jest z łatwych do utrzymania w czystości materiałów, odpornych na działanie czynników atmosferycznych.
Piec ogrodowy do pizzy – Dodatki
Piece ogrodowe do pizzy mogą być wyposażone w różne funkcjonalne dodatki. Jednym z nich jest obrotowy stalowy grill, który pozwala czuwać nad procesem gotowania. Jego uzupełnieniem jest stalowa blacha do usuwania tłuszczu powstającego podczas przygotowywania posiłku, ale także pozwala na przechowywanie żaru. By uniknąć poparzenia, dobrze jest korzystać ze specjalnych szczypców ze stali nierdzewnej.