Jednym z najważniejszych aspektów, według których klient lokalu gastronomicznego ocenia swoją satysfakcję z oferowanej mu usługi, jest odpowiednia temperatura zamawianych potraw oraz otoczenia. Na szczęście kucharze mogą liczyć na pomoc odpowiednich urządzeń, które spowolnią proces stygnięcia potraw czekających na wydanie. Przydają się one również do ogrzewania osób przebywających w ogródkach restauracyjnych.
Lampy grzewcze – co to jest?
Aby danie dłużej zachowało odpowiednią temperaturę, wykorzystuje się lampy grzewcze. Sprawdzą się w kuchniach, w których wydaje się duże ilości posiłków jednocześnie – takich jak w stołówki, kuchnie szkolne, szpitalne, ale również dużych lokalach gastronomicznych. Promienniki na podczerwień wykorzystywane są również do ogrzewania ogródków gastronomicznych. Pozwala to na przedłużenie sezonu i zachowanie większej ilości miejsc w lokalu.
Lampy grzewcze – działanie
Działanie lampy grzewczej opiera się na emitowaniu promieniowania cieplnego, które pozwala utrzymać optymalną temperaturę żywności, osób i innych obiektów znajdujących się w pobliżu. Promienniki ciepła w podczerwieni są całkowicie bezpieczne, dlatego coraz częściej sięgają po nie właściciele małej gastronomii. Zastosowanie tych urządzeń pomaga redukować ilość marnowanej żywności poprzez utrzymanie jej właściwej temperatury. Idealna odległość między lampą a żywnością to około 50 centymetrów – zachowanie tego dystansu pozwala na uzyskanie najlepszych efektów. Promieniowanie wysyłane jest bezpośrednio do ludzi, ścian i przedmiotów znajdujących się w pomieszczeniu.
Lampy grzewcze – zalety
Urządzenia te charakteryzują się dużą wydajnością. Pozwalają w bardzo krótkim czasie uzyskać satysfakcjonujący efekt cieplny. Jest to możliwe ze względu na to, że za pomocą promienników nie jest ogrzewane powietrze, a poszczególne przedmioty. Nowoczesne lampy grzewcze cechuje również bardzo prosty montaż – producenci oferują różne akcesoria, takie jak uchwyty, dzięki którym zamontowanie promiennika jest proste i szybkie. Coraz częściej sterowane są za pomocą pilotów, co jeszcze bardziej ułatwia korzystanie z tych urządzeń. Co więcej, wybierając ten sposób ogrzewania powierzchni, możesz zapomnieć o problemach z ustawieniami grzejników elektrycznych czy kontrolowaniu temperatury na piecach centralnego ogrzewania. Profesjonalne lampy grzewcze można znaleźć na gastro-swiss.pl.
Ten sposób ogrzewania dań nie bez przyczyny cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród właścicieli lokali gastronomicznych – jest to bardzo wygodne i wydajne rozwiązanie.